NEC 2-1 Vitesse

• 11 jaar geleden
Vitesse verliest de Gelderse derby tegen aartsrivaal NEC: 2-1

Het gaat niet goed met Vitesse. Na het 4-0 verlies in de beker afgelopen week tegen Ajax, en zeer kritische woorden van trainer Fred Rutten over het bestuur binnen de club en zijn voorzitter, ging het team uit Arnhem vanmiddag ook op bezoek bij aartsrivaal NEC onderuit: 2-1.
NEC nam door de zege revanche voor de 4-1 nederlaag uit de heenwedstrijd van november. Als Feyenoord en FC Utrecht later vandaag weten te winnen, kan het verlies Vitesse twee plekken op de ranglijst kosten. De Arnhemmers zouden dan naar de zesde positie zakken.

Vitesse mocht in Nijmegen dan veel meer balbezit hebben, in de stand liep het steeds achter NEC aan, dat na een kleine veertig minuten via Rémy Amieux op voorsprong kwam. Spits Mike Havenaar maakte snel na rust weliswaar gelijk, maar Ruud Boymans besliste de wedstrijd een kwartier voor tijd alsnog in het voordeel van NEC. Voor Boymans betekende dat droomdebuut in zijn eerste wedstrijd voor NEC.

BOYMANS EN FALKENBURG DEBUTEREN
Boymans kwam afgelopen week samen met ploeggenoot Erik Falkenburg op huurbasis over van AZ, schrijft persbureau Novum. Beide spelers, die in Alkmaar niet op veel speeltijd konden rekenen, maakten in de tweede helft hun debuut. Falkenburg kwam in de 61e minuut in het veld, de entree van Boymans volgde een aantal minuten later.

Falkenburg kreeg meteen een grote mogelijkheid, maar zijn kopbal werd van de doellijn gehaald. Even daarvoor had ploeggenoot Melvin Platje de vuisten van Vitesse-doelman Piet Velthuizen al getest. Platje maakte daarna plaats voor Boymans, die slechts zeven minuten nodig had om zijn eerste doelpunt voor NEC te maken. Boymans profiteerde van slecht verdedigen van de Vitesse-defensie en passeerde Velthuizen door de benen.

Boymans had zich direct onsterfelijk kunnen maken als hij ook zijn tweede grote kans benut had. Ditmaal was Velthuizen wel op zijn hoede. Ook Nick van der Velden miste voor NEC nog een goede mogelijkheid. De zege van NEC kwam in de slotfase niet meer in gevaar, ondanks nog een klein slotoffensiefje van Vitesse.

Door de nederlaag lijkt Vitesse, de nummer vier van de Eredivisie, afgehaakt in de strijd om de titel. De achterstand op koploper PSV bedraagt acht punten. NEC nestelde zich steviger op plaats zeven en verkleinde het gat met Vitesse tot acht punten.